2022-02-03 14:25:56• hírek • közlemény

Kellemetlen kérdésekre kell válaszolnia az egészségügyi miniszternek

Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő és Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő közös, írásban leadott kérdéssel fordult Alexandru Rafila egészségügyi miniszterhez a beutazási nyomtatvány (PLF dokumentum) kapcsán.

A két határmenti megyében megválasztott képviselőhöz sok panasz érkezett a karácsonykor életbe léptetett rendelet kapcsán, melynek értelmében az országba érkezők kötelesek kitölteni egy online űrlapot. Ez alapján nyomon követhető, honnan érkeztek Romániába - mindezt a koronavírusjárvány elleni küzdelem jegyében.


„Nem csak Szatmár és Bihar, hanem Arad és Temes megyéből is rengeteg panaszt kaptunk a beutazási nyomtatvány kapcsán, amely a 129/2021-es sürgősségi kormányrendelettel lépett érvénybe. A külföldről érkezőknek ki kell tölteniük az online űrlapot, ha pedig ezt elmulasztják, 2000 és 3000 lej körüli pénzbüntetésre számíthatnak. Legtöbbször olyan körülmények között, hogy a büntetést kiszabó DSP-alkalmazott nem tudja felmérni, hogy milyen társadalmi veszélyt hordoz magában az űrlap kitöltésének elmulasztása” – írják a miniszterhez címzett írásban.


Gond az is, hogy a rendszer olyan személyeket is a büntetendők közzé sorol, akik amúgy kitöltötték a nyomtatványt. S ugyan a büntetés ellen él a fellebbezés joga, a folyamat hosszadalmas, sőt, a büntetett személy 15 nap múlva be sem tudja bizonyítani, hogy valóban leadta az online nyomtatványt, mert az eltűnik a rendszerből. Ráadásul a határon nap mint nap átkelők is nehéz helyzetben vannak, hiszen ők rendszeresen ki kell töltsék a nyilatkozatot, és nem létezik számukra létrehozott alternatív lehetőség.


Magyar Lóránd és Szabó Ödön szerint a határon át ingázóknak meg kellene teremteni egy egyszerű lehetőséget – mint amilyen példának okáért az európai COVID-igazolvány – hogy mentesüljenek a napi rendszeres nyilatkozattól. A politikusok szerint egyébként számba kellene venni annak lehetőségét is, hogy visszavonják a nem megfelelően meghirdetett határozat miatt kiszabott büntetéseket.


Az írásban benyújtott kérdésben – melyre a minisztériumnak 30 napon belül kell választ adnia – az RMDSZ politikusai arra kérdeznek rá, hogy miként lehetséges a különböző büntetési összegek kiszabása abban az esetben, ha ugyanaz a kihágás és a társadalom veszélyeztetettsége, hogy hogyan oldja meg a minisztérium azoknak a büntetéseknek a visszavonását, amit a nyilatkozatot kitöltők is megkaptak, illetve hogyan mentesítenék a naponta határon át ingázókat a napi szintű nyilatkozattól.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: